De kostelijke unief- en hogeschoolervaring

Uw tienerzoon of –dochter trekt de middelbare schoolpoorten achter zich dicht, klaar voor een nieuwe uitdaging. En of uw student nu richting de universiteit of de hogeschool trekt, u hebt best een plan klaar voor de financiële kant van de zaak. Want hoeveel kost die unieke unief- en hogeschoolervaring nu precies? Wij leggen u een leuke rekensom voor in het vooruitzicht van de diploma-uitreiking van uw student.

Inschrijvingsgeld

Als u op het punt staat om uw tiener in te schrijven aan de universiteit of hogeschool, betaalt u inschrijvingsgeld. Het bedrag varieert naargelang uw kind in Antwerpen, Gent, Leuven of Brussel studeert, maar is wel wettelijk begrensd. Zo betaalt u volgens Cebud, het Centrum voor Budgetadvies en –onderzoek Thomas More, maximaal 890 euro als uw student geen studiebeurs krijgt. Bijna-beursstudenten en beursstudenten betalen met 470 euro en 105 euro een heel pak minder.

Strikte studiekosten

Het inschrijvingsgeld is een groot onderdeel van de zogenaamde strikte studiekosten. Dit zijn alle noodzakelijke kosten die u maakt om uw kind een jaar lang een bepaalde opleiding te laten volgen. Op weg naar zijn of haar droomjob vallen hier jaarlijks de kostprijs van de cursussen, studiereizen, stages, … onder. Dit varieert uiteraard van opleiding tot opleiding. In het duurste geval zet u hier best 1.000 euro voor opzij. Een bijkomende noodzaak in deze moderne digitale wereld is dan weer de aankoop van een laptop en allerhande software. De kostprijs daarvan hangt uiteraard af van de noden en uw wensen.

Ruime studiekosten

Op kot of pendelen? Een belangrijke vraag die een groot verschil maakt in uw eindafrekening.

Als uw student pendelt met het openbaar vervoer scheelt dat een heuse slok op de borrel. Zo betaalt u 195 euro voor een jaarabonnement bij De Lijn en/of 178 euro voor een jaarabonnement bij de NMBS. In het goedkoopste geval gaat uw zoon of dochter te voet of met de fiets naar de campus. De duurste optie is het gebruik van een auto om de kilometers tussen de aula en thuis af te leggen. Koopt u een tweedehandswagen of hebt u al een auto die klaar staat voor uw student? Er is hoe dan ook een vast kostenplaatje van ongeveer 1.900 euro. U wordt immers opgezadeld met de rekening voor de tankbeurten, het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting.

Het kotleven

Het hoogste prijskaartje hangt rond de nek van de studenten die op kot gaan. Als u kiest om uw zoon of dochter op kot te sturen, betaalt u voor een academiejaar ongeveer 4.000 euro aan huur. Voor een studio ligt de prijs nog hoger. En daar stopt het niet mee. Elektriciteit, gas, internet, kookmateriaal, voedsel, kledij, … allemaal kosten die noodzakelijk deel uitmaken van de standaard levensstijl van de student. Een jaartje studeren kost zo in het totaal algauw  tussen de 10.000 en 12.500 euro voor kotstudenten en tussen de 7.000 en 8.000 euro voor de pendelaars. Daarom houden veel studenten er ook een baantje op na tijdens het academiejaar. Het kan het verschil maken tussen één of twee pintjes op café …

Bronnen: Netto, onderwijskiezer.be, vlaanderen.be en onderwijs.vlaanderen.be