Bitcoin: kans of bubbel?

The sky lijkt the limit voor Bitcoins, die sinds het begin van dit jaar in waarde toenamen met ongeveer 1500%. Nochtans zijn de meningen over de nieuwste hype aan het financiële firmament sterk verdeeld: voor sommigen zijn Bitcoins het betaalmiddel van de toekomst en een gouden opportuniteit, terwijl anderen vooral een bubbel met veel valkuilen zien … 

Wat is de Bitcoin?

De Bitcoin is een virtuele munt. Er bestaan dus geen fysieke munten of biljetten van. Bitcoins werden in 2009 gelanceerd door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem. Je kan een Bitcoin best vergelijken met een regel code op een computer. Bitcoins kunnen via het internet verhandeld worden tussen eigenaars. Ze zijn sterk gelinkt aan de blockchaintechnologie. Elke transactie wordt bijgehouden in een blockchain. Daarin zit alle informatie over de transactie: wie verkoopt, wie koopt en hoeveel wordt er gekocht en verkocht? Een Bitcoin is dus geen anonieme munt, want elke Bitcoin-eigenaar heeft een rekeningnummer. Zodra je weet wie er achter dat accountnummer zit, kan je alle transacties bekijken. Maximaal zullen er 21 miljoen Bitcoins geproduceerd worden, dat staat vast. Die geplande schaarste heeft de hype alleen maar aangewakkerd.

Een keerzijde waarmee Bitcoins vandaag geconfronteerd worden, is het feit dat veel eigenaars hun Bitcoins bijhouden en niet verkopen in de hoop dat de koers verder stijgt. Dit zorgt voor veel minder transacties … en voor nieuwe tendensen. Zo werden intussen ook de eerste afgeleide producten van Bitcoins gelanceerd. In België zijn die niet toegelaten. Ook zien steeds meer nieuwe cryptomunten het levenslicht, in navolging van het succes van Bitcoin.

Kans of bubbel?

Dat de Bitcoin een hype is, moge duidelijk zijn. Maar de hamvraag is of de virtuele munt echt een beleggingsopportuniteit is, dan wel een bubbel. Evert Van Meeuwen, Investment Officer bij NN Belgium (voorheen Delta Lloyd Life): “Dat is het grote discussiepunt vandaag. We weten intussen dat blockchain een stevige technologie is, maar ik zou als belegger toch heel voorzichtig zijn. Als je investeert in Bitcoins, dan koop je eigenlijk gewoon een keten van getallen die enkel iets waard is als iemand anders denkt dat dit iets waard is. De waarde komt immers overeen met wat een ander ervoor wil geven. Daar ligt een groot verschil met aandelen en obligaties. Die hebben nog een intrinsieke waarde, dat is niet het geval bij virtuele munten of cryptocurrencies. Dat de Bitcoin geen officiële munt is van een land, is een bijkomend probleem. Bovendien is de Bitcoin is niet onderworpen aan toezichtsregels. En daar schuilt een groot gevaar als bepaalde landen zouden beslissen dat Bitcoins niet langer gebruikt mogen worden. De FSMA waarschuwde onlangs dan ook voor het beleggen in Bitcoins.

Het is volgens Evert Van Meeuwen dan ook erg moeilijk om te zeggen wat een goede waardering is voor - Bitcoin-. “Een Bitcoin is maar zoveel waard als iemand anders er voor wilt geven, vergelijkbaar met de tulpen in Nederland in de 17de eeuw. Of we aan het einde van zo’n tulpenmania staan of de prijzen nog veel verder zullen stijgen, daar heeft niemand zicht op. Maar wat heb je liefst als je het niet kan verkopen: 4 bitcoins of een mooie auto? Het aantal transacties dat via bitcoin gebeurt, is geen goede maatstaf voor de waardering ervan. De dollar wordt ook beschouwd als de belangrijkste munt ter wereld. Niettemin is één dollar minder waard dan één euro. Het beperkt aantal Bitcoins dat gemijnd zal worden, is ook geen indicatie: er kunnen immers oneindig veel andere cryptocurrencies bijkomen. Ik vraag me ook af hoe centrale banken met Bitcoins zullen omgaan. Centrale banken kunnen met hun beleid immers een sturende rol spelen op de economie en de financiële markten, maar bij Bitcoins hebben ze die sturende rol niet. Ik ben ervan overtuigd dat er een reglementair kader moet en zal uitgewerkt worden. Ook de centrale banken zullen hier zeker op aansturen. Feit is evenwel dat het toezichtskader inzake technologische aspecten van de financiële markten nog niet sterk ontwikkeld is. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Energie-onvriendelijk

Onlangs raakte bekend dat aan de transacties van Bitcoins een zware energiekost vasthangt. De Bitcoin Energy Consumption Index stelt dat per Bitcointransactie 240 kilowatt uur verbruikt wordt. Dat komt overeen met wat een gemiddeld Belgisch gezin op 3,5 weken nodig heeft, zo lazen we in De Tijd. Wereldwijd zou het energieverbruik in het kader van Bitcoins om en bij 25,5 tera watt uur bedragen, wat neerkomt op een derde van het energieverbruik in België op een jaar.

Het betaalmiddel van de toekomst?

Groeien Bitcoins uit tot het betaalmiddel van de toekomst? Volgens sommige believers zeker en vast, maar over het algemeen heerst er op dit vlak veel scepsis. “Dit zal enkel lukken als de centrale banken hierin willen meegaan.”, aldus Evert Van Meeuwen. “Vergeet ook niet dat een virtuele munt zoals de Bitcoin erg volatiel is. En het dure prijskaartje van de stroom is ook een belangrijk tegenargument.”

Vergelijkbaar met goud?

Sommige Bitcoin-investeerders beschouwen de cryptocurrency als de hedendaagse variant van goud in beleggingsland, maar daar gaat Evert Van Meeuwen niet helemaal mee akkoord. “Er is een wezenlijk verschil. Als je goud niet verkocht krijgt op de markt, dan heb je toch nog altijd goud als bezit. En dat heeft een gebruikswaarde. Mensen vinden dit mooi en willen ervoor betalen. Bij Bitcoins is die gebruikswaarde er niet. Krijg je jouw Bitcoins niet verkocht omdat er geen koper is, dan heb je letterlijk niks in handen.

 


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen NN (Delta Lloyd Life). Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.