Bijkomende lening voor een renovatie? Vergeet de schuldsaldoverzekering niet.

Hebt u een woonkrediet lopen voor de aankoop of bouw van uw huis? En gaat u nu een nieuwe lening aan met het oog op een belangrijke verbouwing? Denk dan ook aan uw schuldsaldoverzekering. Een aanpassing is gewenst.

Een schuldsaldoverzekering dekt, zoals de naam het zegt, de resterende leninglast. Wanneer u of uw partner overlijdt, valt een bepaald gedeelte van de leninglast weg. Dit zorgt ervoor dat de nabestaanden op financieel vlak niet in de problemen komen door een plots overlijden.

Hoewel een schuldsaldoverzekering wettelijk niet verplicht is, eisen veel banken toch van hun klanten met een woonkrediet dat ze zo’n verzekering onderschrijven. U bent evenwel niet verplicht om uw schuldsaldoverzekering bij dezelfde bank af te sluiten als uw lening. Doorgaans beloven banken u wel een lagere rentevoet op uw woonkrediet als u dit wel doet.

Wanneer u op een bepaald moment een bijkomende lening afsluit om uw woning te verbouwen, dan zal uw openstaande schuld bij de bank (kapitaal en intresten) terug de hoogte ingaan. Op zo’n moment is het absoluut noodzakelijk om ook uw schuldsaldoverzekering te herbekijken. Als u dit niet doet, blijft de leninglast na een plots overlijden ongewijzigd. En als er een kostwinner wegvalt, is het niet evident om dat te dragen.

U hebt dan twee mogelijkheden:

  • U past uw bestaande schuldsaldoverzekering aan: de verzekerde bedragen worden verhoogd en de premie wordt aangepast.
  • U sluit een nieuwe, bijkomende schuldsaldoverzekering af.

Welke optie u verkiest, bespreekt u best met een verzekeringsmakelaar. Hij kan voor u het beste voorstel op de markt uitzoeken. U kunt natuurlijk ook altijd uw schuldsaldoverzekering onderschrijven bij de bank waar u leent. Maar dan nog loont het de moeite om de prijs van uw schuldsaldoverzekering eens te vergelijken met die bij andere aanbieders. Als u uw schuldsaldoverzekering afsluit bij dezelfde bank, kan dit u een korting op de rentevoet van uw woonkrediet opleveren. Maar als de premie voor uw schuldsaldoverzekering een pak hoger zou liggen dan bij andere verzekeraars, dan verdwijnt het voordeel van die korting natuurlijk snel …