Beweegtips waar uw werknemers zo voor vallen

Werknemers warm maken om meer te bewegen. Geen makkelijke klus. Voor deze haalbare acties zijn ze vast wel te vinden.

Ga naar buiten voor de lunch
De middagpauze is en blijft het ideale moment om met collega's letterlijk de benen te strekken. Als werkgever kan u dit zeker aanmoedigen. Dat kan bijvoorbeeld door een gezamenlijke lunchwandeling te organiseren.

Geef als werkgever het goede voorbeeld. Wandel zelf tot bij de broodjeszaak om daar een 'gezonde' lunch te kopen of koppel een gezonde picknick aan het lunchwandelen. Na de middag gaan u en uw werknemers met een fris hoofd weer aan de slag.

Samen sporten
Is er een sportruimte in (de buurt van) het bedrijf? Zijn er enthousiastelingen die samen willen gaan joggen? Pols hiernaar en geef de personeelsdienst de ruimte om mee een oproep te lanceren. Misschien kan er een loopgroep opgericht worden? Samen trainen voor de 10 Miles? Goed voor de teamgeest en motivatie. Promoot u sport tijdens de werkuren? Dan is het wel belangrijk om voldoende douche- en kleedruimte te voorzien.

Walking meeting
Om iets te bespreken is het niet altijd nodig om een vergaderzaal te reserveren. Waarom niet wandelend overleggen? Een staande vergadering? Snel en efficiënt. Als bedrijf kan u pas echt baanbrekend zijn door ook 'staande' opleidingen aan te bieden. Wedden dat deelnemers er hun aandacht meer dan bij houden?

Bewegingstussendoortjes
Niemand is geschikt om uren te zitten zonder te bewegen. Organiseer sessies om te bewegen aan het bureau. Wat stretchoefeningen? Tijdens de middagpauze een training bewegingstussendoortjes? Kijkt het personeel hier vreemd van op? Met de juiste aanpak wordt dit in no time een gewoonte. Want iedereen die regelmatig langer dan een half uur achter elkaar zit, is gebaat bij (korte) beweegmomenten.

Zet in op groepsgevoel
Dagelijks 10.000 stappen zetten? Het is inderdaad de norm voor een gezond leven. Neem met het bedrijf deel aan 10.000 stappen www.10000stappen.be). Geef werknemers een stappenteller en moedig dagelijks bewegen op een ludieke manier aan. Samen inschrijven voor Bike to work (www.biketowork.be)? Geen parkeerplaats zoeken, geen file. Zet de voordelen in de verf en wakker het groepsgevoel aan!

Eenvoudige ingrepen
Bewegen op het werk kan eenvoudig. Een beleid waar vuilnisbakken of printers op een afstand van de bureaus staan? Uitstekend! Werknemers kunnen deze aanpak ook elders toepassen. Met de auto? Parkeer die dan wat verder weg van kantoor en loop de rest van het stuk. Ook met het openbaar vervoer kan dat.  Stap een halte vroeger af en wandel het laatste traject. Alvast een frisse start van de werkdag!