Betaald vrijwilligerswerk: zin of onzin?

Je job doen en je centen verdienen. Voor sommige werknemers is dat onvoldoende, ze willen daarnaast graag bijdragen aan de gemeenschap. Ook op de werkvloer kan dat. Met betaald vrijwilligerswerk bijvoorbeeld.

Wat als iedere medewerker 1 dag betaald krijgt per trimester om vrijwilligerswerk te doen? Het soort vrijwilligerswerk is vrij te kiezen. 46% van de werknemers zegt dit een goed idee te vinden. Al ziet 29% deze kans ook wel om meer tijd met het gezin door te brengen.

Brede kijk
Door vrijwilligerswerk ontmoet je andere mensen. Het verruimt je blik. De nieuwe ervaring doet je misschien anders naar problemen kijken. Door in een andere sector of omgeving met verscheidene mensen om te gaan, leer je vele visies te waarderen. Dat kan ook voordelig zijn voor je eigen job. Want ook in jouw bedrijf zijn er ongetwijfeld vele soorten mensen. Hoe meer ervaring, hoe beter. Het komt dus ook je ‘echte’ job zeker ten goede.

Nieuwe vaardigheden
Voor je vrijwilligerswerk heb je wellicht andere vaardigheden nodig dan de bekende tricks die je doorgaans gebruikt. Misschien ontdek je een talent dat je van jezelf niet kende? Dat ‘nieuwe’ talent kan je ook gebruiken in je bedrijf. Het geeft je de kans om je superpower in te zetten als meerwaarde in je eigen job.

Goed in je vel
Vrijwilligerswerk katapulteert je naar een andere (werk)wereld. Je doet iets met je hart, en dat geeft een goed gevoel. Je inzetten voor een ander, bijdragen aan de maatschappij, gaat over zingeving, iets kunnen betekenen. Hierdoor voel je je goed in je vel. En werknemers die zich goed in hun vel voelen, presteren beter. Iets waar een werkgever mee de vruchten van plukt.

Andere bedrijfscultuur
Ben je geïntrigeerd door de bedrijfscultuur van je ‘vrijwilligersstek’? Vind je dat je van deze cultuur wel iets kan leren? Zou de manier van werken ook passen binnen jouw bedrijf? Vind je de organisatiestructuur vernieuwend? Allemaal elementen die je kan meenemen naar je eigen werkplek.

Je ontdekt wat je graag doet
Staat je vrijwilligerswerk mijlenver van je job? Dat is zeker een pluspunt. Door eens in een andere branche aan de slag te gaan kom je soms ook te weten wat je echt graag doet. Dat hoeft niet meteen een crisis of overstap te veroorzaken. Het kan zijn dat je een sterkte of voorliefde ontdekt waar je binnen je huidige job meer op kan inzetten.

Netwerken
Door je vrijwilligerswerk ontmoet je andere mensen. Ook dat is netwerken. Wie weet kunnen jullie ook wel op een andere manier samenwerken? Zie je plots een link met je job? Is er een of andere kruisbestuiving mogelijk? Soms zijn samenwerkingen tussen zeer uiteenlopende sectoren erg boeiend. Sluit netwerken dus zeker niet uit. De kans bestaat dat jij en de plek waar je vrijwilligerswerk doet iets kunnen betekenen voor mekaar.

Als vorm van teambuilding
Niet elk bedrijf investeert in vrijwilligerswerk met een vaste dag per maand of kwartaal. Er zijn ook andere mogelijkheden. Met het bedrijf een dag per jaar vrijwilligerswerk doen als een soort van teambuilding? Het zet de band tussen collega’s op een heel andere manier in de verf. Of een jaarlijks benefiet met werknemers in de rol van vrijwilliger? Er zijn vele manieren om vrijwilligerswerk en het bedrijfsleven met elkaar te combineren.


[infogram id="copy_ook_niet_uitgeslapen"]