Begrotingsakkoord maakt tak 23-verzekeringen interessanter

De geplande taks op effectenrekeningen zet kwaad bloed bij heel wat beleggers. Maar er zijn interessante alternatieven voorhanden.

Het begrotingsakkoord van de regering-Michel voert een taks op effectenrekeningen in met een waarde boven € 500.000. Wie in aandelen, obligaties en/of beleggingsfondsen investeert, dreigt die taks dus te moeten ophoesten. Dit zorgt ervoor dat beleggers op zoek gaan naar fiscaal interessantere alternatieven. Zeker beleggers met een effectenrekening rond de drempel van € 500.000 zullen dit overwegen.

Een voor de hand liggende oplossing zijn de tak 23-verzekeringen. Dit zijn verzekeringsproducten waarvan het rendement afhangt van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Er wordt dan ook verwacht dat meer en meer beleggers tak 23-verzekeringen zullen verkiezen boven beleggingsfondsen.

Waarom dan wel? Hoewel tak 23-verzekeringen ook gelinkt zijn aan beleggingsfondsen, staan ze niet op een effectenrekening. Zo vallen ze ook niet onder de genoemde effectentaks. Roerende voorheffing moet u ook niet betalen, tenzij het gaat om een tak 23-polis met een gewaarborgd rendement. Wel bent u een premietaks van 2% verschuldigd, tenzij bij een pensioenspaarverzekering. Aangezien tak 23 fiscaal interessant is en tak 21 (levensverzekeringen met een gewaarborgd rendement) minder aantrekkelijk (door de lage rentestanden), waren tak 23-verzekeringen overigens al enkele maanden aan een opmars bezig.