Afspraak op de vergaderwandeling!

Doet u al aan vergaderwandelen? Of bent u meer het type van de stand-up meeting? Hoe zit dat met dat nieuwe vergaderen?

Een snelle vergadering waar iedereen rechtstaat? Een uurtje wandelen met enkele collega’s om die nieuwe ideeën nog even fine te tunen? Zijn de Belgische bedrijven klaar voor de nieuwe vergadervormen? 61% van de werknemers staat er wel positief tegenover. 39% vindt het onzin.

Rechtstaand vergaderen
Om rechtstaand te vergaderen heb je open geesten nodig, maar ook vooral de juiste infrastructuur! Naast hoge tafels kunnen ook verhoogde houders voor laptops handig zijn. Wie staand vergadert, komt sneller to the point, waardoor de vergadering minder lang duurt. Het beweeglijke scherpt je creativiteit aan en maakt je losser, waardoor pientere ideeën vaker naar voor komen.

Stand-up meeting
Een vaste vorm van staand vergaderen is de stand-up meeting. De vergadering vindt dagelijks plaats, elk teamlid beantwoordt dezelfde drie vragen. De meeting begint stipt en duurt 5 à 15 minuten. De vergaderplek is altijd dezelfde. De vergadering wordt ook nooit uitgesteld omdat er iemand afwezig is.

Ook rechtstaan met bezoekers?
Wat als je klanten over de vloer krijgt? Spoor je hen ook aan om mee staand te vergaderen? Om dit ook bij bezoekers te introduceren is best lef nodig. Maar waarom het er niet op wagen? Je toont hiermee aan dat je bedrijf gezondheid hoog in het vaandel draagt en een trendsetter is. Een keer geproefd van het staand vergaderen vinden mensen het doorgaans een voltreffer. Organiseer je dit voor het eerst met externen? Voorzie dan wel nog altijd mogelijkheid om af en toe te kunnen zitten. Want je weet nooit dat er iemand bij is die niet al te lang kan rechtstaan of het echt niet ziet zitten.

Wandelvergaderingen
Nog een stap verder? Dat doe je letterlijk met de wandelvergadering. Je stapt uit je vertrouwde kantoorwereld en trekt de buitenlucht in. Het geeft je zuurstof, energie en creativiteit. Wandelvergaderen is ideaal om te brainstormen rond een specifiek thema. Al wandelend kun je beter nadenken. Je lichaam en geest staan immers op scherp. Tijdens het wandelen kom je soms beter los en dat is zelden slecht voor de teamgeest, je leert collega’s immers op een andere manier kennen.

Wil je zoveel mogelijk effect van je wandelvergadering? Kies dan op voorhand een niet te lang, lusvormig parcours. Vat na de vergadering jullie ideeën kort samen. Ga met niet meer dan vier collega’s op pad en schakel je mobiele telefoon uit. Niet iedereen heeft een prachtig natuurpark naast het kantoor. Laat dit je niet tegenhouden, want wie weet welke verborgen parels er achter het industrieterrein verborgen liggen?

[infogram id="a76e9aaf-b7e4-4729-85e7-840ca61ef3fa"]