5 tips om u beter te kunnen concentreren

Een hele dag geconcentreerd en gefocust blijven terwijl de to-dolijst alleen maar lijkt aan te groeien en de e-mails genadeloos blijven binnenlopen: eenvoudig is het allesbehalve. Met deze vijf tips verhoogt u uw concentratievermogen.

 

 

  1. Weg met al die afleidingen

Facebook, Twitter, WhatsApp, e-mails én de smartphone: het rinkelt en pingelt er bij momenten ongetwijfeld ook op uw bureau lustig op los. En dat terwijl u eigenlijk geconcentreerd wil doorwerken. Handig uiteraard, die sociale media, maar voor wie gefocust wil werken, zijn ze op dat moment de vijand. Durf dus eens uw smartphone, internetbrowser en mailprogramma sluiten, tot wat u af wilde hebben ook echt af is.

  1. Een overzichtelijk stappenplan

Een drukke agenda zorgt er vaak voor dat u het overzicht dreigt te verliezen en zo ook uw concentratie. Maak daarom elke dag een to-dolijst, een soort actieplan op papier, met daarin alles wat u die dag moet doen. Een visueel overzicht waar u puntje per puntje op kan schrappen, maakt dat u uw focus veel beter kan vasthouden.

  1. Prioriteiten stellen

Een to-dolijst maken is één ding, maar wat moet er nu eerst gebeuren? Stel prioriteiten, want vaak is het zo dat de kleine prutsen die nog moeten gebeuren te veel tijd opslorpen waardoor u niet meer aan de belangrijke zaken toe komt. Bovendien zijn de minder dringende zaken vaak ware energievreters. En dus niet meteen bevorderlijk voor de concentratie.

  1. Clean desk, clean hoofd

Een werkplek waar het een heus boeltje is, daar bent u minder productief. De rommel leidt u voortdurend af én u kunt nergens iets terugvinden. Dat zorgt dan weer voor rommel in het hoofd, want het overzicht is zoek. Maak van uw werkplek een cleane plek en probeer dat ook zo te houden. Zo wordt het als vanzelf ook een pak ‘cleaner’ in uw hoofd.

  1. Stop met multitasken

Veel werk vandaag, dus ontbijten maar achter de computer. Naar het nieuws op de radio luisteren en tegelijkertijd een belangrijke e-mail opstellen. Waarschijnlijk zijn het ook voor u herkenbare situaties. Multitasken klinkt dan wel tijdbesparend, dat is het in realiteit niet. Onze hersenen kunnen zich maar op één ding tegelijk focussen. Toch als u dat voor de volle honderd procent wil doen én geconcentreerd wil blijven.