5 eenvoudige initiatieven voor werkgevers om de gezondheid en fitheid van hun medewerkers te verbeteren.

Elke werkgever droomt van fitte, gezonde en gemotiveerde werknemers. Gezondheid, motivatie en productiviteit gaan dan ook voor een stuk hand in hand. De werkgever doet er goed aan om de aandacht voor gezondheid binnen het bedrijf te vergroten. Wij geven alvast vijf relatief eenvoudige initiatieven mee om een belangrijke stap in de goede richting te zetten.

1. Zorg voor een gezond voedingsaanbod

Als werknemers binnen het bedrijf een lunch kunnen bestellen of aankopen, dan is het belangrijk dat dit niet elke dag de spreekwoordelijke frietjes met stoofvlees zijn. Een gevarieerd aanbod, met aandacht voor gezonde voedingselementen zoals groenten en fruit, is belangrijk. Een evenwichtige voeding is cruciaal voor de werknemer die zich goed in zijn vel wil voelen. Als de werkgever deze stap zet en in een ‘gezond’ aanbod voorziet, is het natuurlijk ook belangrijk dat alle werknemers hiervan op de hoogte zijn. Duidelijk communiceren en motiveren is dan de boodschap!

Biedt de werkgever geen middaglunch aan, dan kan hij er bijvoorbeeld voor zorgen dat de werknemers gratis fruit kunnen krijgen en water.

2. Organiseer sportactiviteiten voor de werknemers

Een vaak gehoord excuus om niet aan sport te doen, luidt “ ’s avonds na het werk heb ik daar geen tijd meer voor”. Welnu, misschien is het ook wel mogelijk om samen met collega’s te sporten tijdens de middagpauze of kort vóór of na het werk. Samen gaan joggen vergt weinig organisatie. Bovendien zorgt het ‘samen’-gevoel ook voor meer motivatie bij de deelnemers. Wie al eens dreigt af te zeggen, wordt door de anderen wel over de streep getrokken. Werkgevers moedigen dit soort initiatieven best aan of kunnen zelf ideeën aanbrengen, zoals een wedstrijdje zaalvoetbal onder collega’s, of deelnemen aan een sportevenement met een bedrijfsploeg.

3. Stimuleer fietsen

Werknemers die op een beperkte afstand van het bedrijf wonen, kunnen beter met de fiets komen. Werkgevers kunnen dit stimuleren, door bijvoorbeeld bedrijfsfietsen aan te kopen, een veilige fietsenstalling te voorzien, gelegenheid te bieden om te douchen, opbergkasten, oplaadpunten voor elektrische fietsen, … Wie met het openbaar vervoer komt, zou bijvoorbeeld met een bedrijfsfiets het traject tussen het station en het werk kunnen afleggen.

4.Maak werknemers bewust van gezondheid

Geeft het bedrijf een personeelskrantje uit? Of is er een extranet om de werknemers op de hoogte te houden van de nieuwtjes binnen de onderneming? Neem dan regelmatig (als vaste rubriek) gezondheidstips op. Zorg ervoor dat het concrete tips zijn waarmee de werknemers iets kunnen doen.

5. Check de cijfers

Ga elk jaar na hoe vaak werknemers afwezig waren door ziekte. Niet het individuele plaatje is belangrijk, wel het collectieve. Zo kunnen werkgevers ook bepaalde trends afleiden: gaat het de goede richting uit of niet?