2016 zullen we niet snel vergeten

We zitten in de laatste rechte lijn van 2016. We kijken dan ook even in de achteruitkijkspiegel met Evert van Meeuwen, Senior Financial Portfolio Management Expert bij Delta Lloyd Life.

Hoe zal 2016 later in onze hoofden blijven hangen, denkt u?

Evert van Meeuwen: Er zijn heel wat gebeurtenissen op ons afgekomen die de geschiedenisboeken zullen halen. De aanslagen in Brussel, de vluchtelingenproblematiek, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump zijn natuurlijk de meest in het oog springende. Maar vergeet ook niet dat het jaar begon met een zeer slechte periode voor de beurzen, waarin de schrik voor een recessie overheerste met hele lage olieprijzen, stof genoeg dus om 2016 te onthouden …

Hoe schat u de economische impact in van de Brexit?

Evert van Meeuwen: Aanvankelijk dacht men dat een Brexit rampzalige gevolgen zou hebben voor de Europese economie, maar voorlopig valt dit best mee. Het is wel heel belangrijk voor het vertrouwen in Europa als een geïntegreerde regio: is dit het enige of het eerste land dat uit de Europese unie stapt? Niemand kan vandaag goed de impact van de Brexit inschatten. Veel zal ook afhangen van het onderhandelingsproces tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. Feit is wel dat de Brexit voor Groot-Brittannië zelf sowieso economisch nadelig zal zijn.

Ook een verkiezing van Trump zou nefast zijn voor de economie, zo werd aangekondigd …

Evert van Meeuwen: Absoluut. En aanvankelijk leek dat ook te kloppen. Toen duidelijk werd dat Trump president zou worden, openden de Japanse beurzen zwaar negatief. En ook de Europese beurzen volgden … tot Trump met een verzoenende overwinningsspeech uitpakte en de rust weerkeerde. Meer nog, sindsdien floreren de aandelen en zijn de rentes gestegen. Op dit vlak is er een spill over-effect in Europa. Veel wordt verwacht van de investeringen die Trump beloofd heeft in infrastructuur. Daartegenover staat dat hij ook meer protectionistische plannen geuit heeft, al geloven de meeste mensen vandaag niet dat die ook gerealiseerd zullen worden. Toch nog wat afwachten dus …

In België werd de speculatietaks ingevoerd.

Evert van Meeuwen: En die is een maat voor niks. Enerzijds omdat ze makkelijk te omzeilen valt en anderzijds omdat ze niet symmetrisch is: als je winst hebt, word je belast. Maar als je verlies boekt, mag je dat niet in, mindering brengen van je taksen … De fiscale druk blijft torenhoog in België, er moet dus verder naar oplossingen gezocht worden die wel renderen.

 


evertvanmeeuwen

Evert Van Meeuwen is de Senior Investment Officer, verantwoordelijk voor het Asset Management binnen Delta Lloyd Life. Hij werkt sinds 2006 als investerings- en financieel analist in o.a. Investment Banking bij BNP Paribas, M&A bij de Europese Commissie en als Obligatie Portfolio Manager in verzekeringen.